Öksürük ve Soğuk Algınlığı için Bitkisel Çözümler
Kış ve ilkbaharın başları her zaman mevsimsel öksürük, soğuk algınlığı ve gribi beraberinde getirir. Ne mutlu ki, Doğa Ana bağışıklık sistemimizi güçlendirmek ve bu rahatsızlıkların semptomlarını tedavi etmek için bize bazı yardımlar sağlıyor.
En önemli şey, bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için bol meyve ve sebze ile iyi beslenmektir. Bununla birlikte, bazı bitkiler de yardımcı olacaktır. Biberiye mükemmel bir kış bitkisidir, antiviraldir ve şu anda ihtiyacımız olan vitamin ve minerallerle doludur. Faydalarından yararlanmak için çorbalara ve güveçlere eklenebilir. Maydanoz kış yorgunluğunu gidermeye yardımcı olur ve bol miktarda C, A ve E vitamini ile magnezyum, demir, potasyum ve kalsiyum sağlar. Yemeğinize ekleyin ya da bir çay kaşığı taze yaprak ve bir fincan kaynar su ile bir fincan çay yapın. Kışın yemeklerde her zaman bol miktarda sarımsak tüketmeye özen gösterin; hem antiviral hem de antibakteriyeldir ve allin adı verilen bir bileşik sayesinde soğuk algınlığı insidansını ve süresini azaltmaya yardımcı olduğu gösterilmiştir (bu vücutta beyaz kan hücrelerinin enfeksiyonla savaşma yeteneğini artıran sülfüre dönüştürülür). Kekik bağışıklık sistemini destekler ve akciğerleri güçlendirir. Kekik yapraklarını balda demleyerek elektuar yapmayı ve ihtiyacınız olduğunda bundan bir çay kaşığı almayı ya da bir dal kekiği kaynar suda demleyerek her sabah bir fincan içmeyi tavsiye ederiz.
Çoğu insan soğuk algınlığı tedavisinde limonun faydalarının farkındadır. Bağışıklık sistemini destekleyen C vitamini bakımından zengindir ve antiseptik, büzücü ve ateş düşürücü özelliklere sahiptir. Ayrıca anti-enflamatuar bileşikleri sayesinde solunum yollarını yatıştırır. Limon suyu ve diyetiniz izin veriyorsa bir çay kaşığı bal ile bir çay yapmayı deneyin.
En iyi bilinen bağışıklık güçlendiricilerden biri, genellikle takviye şeklinde alınan ekinezyadır (Echinacea purpurea veya Echinacea angustifolia). Özellikle sinüsleri, boğazı ve üst solunum yollarını etkileyen enfeksiyonlarla mücadele etmek için beyaz kan hücrelerinin aktivitesini uyaran çeşitli bileşikler içerir. Tavsiye edebileceğimiz bağışıklık güçlendirici ise mürver sirkesi veya mürver gliseriti (meyveleri bir hafta boyunca sirke veya gliserin içinde yumuşatmak) şeklinde mürverdir (Sambucus niger). Araştırmalar, güçlü bir antiviral olan mürverin grip, soğuk algınlığı ve üst solunum yolu enfeksiyonlarının süresini kısaltabildiğini ve semptomlarını hafifletmeye yardımcı olduğunu göstermiştir. Mürverler C vitamini ve antioksidanlar açısından zengindir ve bunlar da faydalıdır.
Bir enfeksiyon baş gösterdiğinde hızlı hareket etmek önemlidir. Boğaz ağrısının ilk belirtileri ortaya çıktığında, iki veya üç yaprak ve bir fincan kaynar su ile yapılan adaçayı (Salvia officinalis) çayı ile gargara yapabilirsiniz. Ilık suda seyreltilmiş limon suyu boğaz ağrısı için gargara olarak etkilidir; taze sıkılmış meyve suyu şişmiş dokuyu küçültmeye yardımcı olur, meyve suyun asiti virüsler ve bakteriler için düşmanca bir ortam yaratır.
Soğuk algınlığının yarattığı rahatsız edici tıkanıklığı gidermek ve balgamı hafifletmek için dekonjestan karabiber, acı biber, hardal ya da yaban turpunu yemeklere ekleyerek deneyebilir ya da sinüs ve akciğerlerdeki mukusu temizlemek için tarçının kurutucu etkisinden faydalanabilirsiniz (sadece bir çubuk tarçın çiğneyebilir ya da bir fincan tarçın çayı içebilirsiniz). Okaliptüs yağının buharla solunması veya bir kase kaynar su içinde birkaç yaprak taze mercanköşk veya nane sinüslerinizi temizleyecektir. Limonlardaki C vitamini, burun tıkanıklığı ve göz akıntısından sorumlu olan histamin seviyelerini azaltmaya yardımcı olur.
Enfeksiyonunuza eşlik eden bir ateş varsa, terlemeyi teşvik eden ve ateşi düşürmeye yardımcı olan terletici bitkilere yönelin. Zencefil, adaçayı, nane, civanperçemi (Achillea millefolium) veya mürver çiçeği (Sambucus niger) çayı faydalı olabilir.
Öksürük için eskilerde çok kullanılan mercanköşk çayıdır. Öksürüğün gevşemesine yardımcı olur ve ayrıca yatıştırıcı bir etkisi vardır. Karabiber balgam söktürücüdür, yani göğüs ve sinüslerdeki tıkanıklığı açmaya yardımcı olur. Mutfağınızda bir saksıda biraz kekik mi yetiştiriyorsunuz? Öksürük, soğuk algınlığı, grip ve bronşit için faydalıdır, çünkü hem balgam söktürücü hem de antispazmodiktir, yani mukusu gevşetmeye yardımcı olur, böylece öksürebilirsiniz ve aynı zamanda akciğerlerdeki daralmayı rahatlatır. Kekik çayına bir kaşık yatıştırıcı bal ekleyin. Kimyon (Carum carvi) öksürük spazmlarına neden olan kasları gevşetmeye yardımcı olan hafif antihistaminikler içerir. Boğazı, burnu ve solunum sisteminin diğer kısımlarını rahatlatmak için ezilmiş tohumlardan yapılan bir çay şeklinde kullanın. Öksürük için özel bir bitki de Andız otudur; akciğerleri destekler ve balgamın atılmasına yardımcı olur.
Umarız ki bu kış çok fazla öksürük ve soğuk algınlığı yaşamazsınız, ancak her zaman yardımcı olabilecek bitki dostlarımız olduğunu unutmayın!
Average Rating